Agreements_MainPic חוזה
Agreements_MainPic חוזה
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת"א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-9974772

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    מדריך: כך ניתן לבטל הסכם מתנה

    מה שמבדיל בין הסכם מתנה לבין כל הסכם אחר, הוא שבהסכם מתנה אין תמורה. לרוב, הסכם הוא הסכם מתנה כאשר הצדדים להסכם מכירים זה את זה כבר זמן מה, והיחסים ביניהם קרובים. 

    מדריך: כך ניתן לבטל הסכם מתנה

    צד להסכם מתנה לא שואף רק לטובתו האישית, אלא לטובת כלל הצדדים. עם זאת, במקרים מסוימים, נותן המתנה יכול לחזור בו מהתחייבותו לתת מתנה, קרי להודיע על ביטול חוזה המתנה מאמר זה יסביר מתי ניתן לבטל הסכם מתנה ויהווה מעין מדריך לביטול הסכם זה.

    תוכן עניינים

    חשוב לזכור: גם הסכם מתנה הוא הסכם

    כאמור, בהסכם מתנה אין תמורה. לכן, ניתן לחשוב שהסכם מתנה לא מהווה, למעשה, הסכם "אמיתי", כמו כל הסכם שיש בו תמורה, ואם נותן המתנה מעוניין בביטול ההסכם – הוא רק צריך להודיע לצד השני על חזרתו בו מהתחייבותו לתת מתנה, ואם המתנה כבר ניתנה לצד השני – על נותן המתנה לקחת אותה בחזרה, או לדרוש תמורה ממקבל המתנה.

    למעשה, מחשבה זו שגויה. העובדה שבהסכם מתנה אין תמורה, לא הופכת את ההסכם ל"לא אמיתי". הסכם מתנה הוא הסכם לכל דבר. לפי סעיף 6 לחוק המתנה, מקבל המתנה הופך לבעלים של דבר המתנה בהתקיים אחד מהתנאים הבאים (כל עוד אין בדין אחר הוראות מיוחדות לאותו העניין):

    • דבר המתנה נמסר לידו
    • נמסר לידו מסמך המזכה אותו לקבל את דבר המתנה
    • כאשר הנותן מודיע למקבל על המתנה (אם דבר המתנה היה ברשותו של המקבל).

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מתי ניתן לחזור מהתחייבות לתת מתנה?

      סעיף 5 לחוק המתנה קובע שהתחייבות לתת מתנה בעתיד צריכה להיות כתובה.

      נותן המתנה יכול לחזור בו מהתחייבות זו כל עוד מקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות (ונותן המתנה לא ויתר בכתב על רשות זו). כמו כן, נותן המתנה יכול לחזור בו מהתחייבותו לתת מתנה אם מצבו הכלכלי משתנה לרעה באופן משמעותי, או אם מקבל המתנה מתנהג באופן מחפיר כלפי נותן המתנה או כלפי מי מבני משפחתו של האחרון.

      מומלץ להציב תנאים בהסכם המתנה

      כאמור, לרוב, הצדדים להסכם מתנה מכירים זה את זה כבר זמן מה, והיחסים ביניהם קרובים. לא זו אף זו, לעתים קרובות יש קשר משפחתי בין הצדדים להסכם מתנה.

      עקב כל אלה, הצדדים להסכם שכזה נוטים לסמוך זה על זה, ולכן הם לא מציבים כל תנאי שהוא בהסכם המתנה. לא מומלץ לנהוג כך. פעולה זו, או חוסר פעולה זה, בעצם מאפשר, מצד אחד, לנותן המתנה לדרוש את ביטול ההסכם מתי שהוא רוצה, ומצד שני, מאפשר למקבל המתנה לנהוג כראות עיניו כי הוא יודע שכך או כך הוא יקבל את המתנה והיא תישאר שלו.

      עקב כך, מומלץ להציב מראש תנאים בהסכם המתנה, שקובעים האם נותן המתנה יכול לבטל את ההסכם, ואם כן – מתי, או לחילופין כיצד על מקבל המתנה לנהוג כדי שהמתנה תישאר אצלו.

      קבעו פגישת ייעוץ עם עורך דין מומחה

      קביעת פגישת ייעוץ עם עורך דין מומחה היא אולי הפעולה החשובה ביותר שיש לעשות על מנת לבטל הסכם מתנה.

      הודות לניסיונו הרב של עורך הדין, יכול וצריך האחרון לסייע בגיבוש תכנית אסטרטגית לביטול הסכם המתנה.
      חשוב להבהיר, שהעובדה שלעורך הדיון יש ניסיון ומומחיות בתחום, אינה פוטרת את הצד המעוניין בביטול המתנה מלבצע כל פעולה שהיא.

      חשוב שהצד המעוניין בביטול המתנה יתכונן היטב לפגישת הייעוץ, ויאסוף לקראתה כל מידע שיכול לסייע לביטול ההסכם: שמות של עדים פוטנציאליים, כל מסמך שקשור, בדרך ישירה או עקיפה, להסכם המתנה, וכן חשובה השליטה בהשתלשלות האירועים שהובילו לחתימה על אותו ההסכם.

      כמו כן, חשוב, בעיקר עד אחרי פגישת הייעוץ עם עורך הדין, להימנע מעימותים עם נותן המתנה, ולבטח עם מקבל המתנה. עימותים שכאלה עלולים לפגוע באופן משמעותי בסיכוי לאסוף מידע באשר לנסיבות הענקת המתנה, ולפיכך בסיכוי שהסכם המתנה אכן יבוטל בסופו של דבר.

      קביעת פגישת ייעוץ עם עו”ד מומחה היא אולי הפעולה החשובה ביותר שיש לעשות על מנת לבטל הסכם מתנה

      דעו: בית המשפט נוטה להתמקד בעיקר בכוונת הצד הנותן

      הסכם מתנה הוא כאמור הסכם ללא תמורה. לכן, מדובר, למעשה, בחוזה חד צדדי. לפיכך, כשמוגשת תביעה לביטול הסכם מתנה, ובמיוחד במקרקעין, בית המשפט מתמקד בעיקר בכוונת הצד שנתן את המתנה, ופחות בהסתמכות הצד שקיבל אותה. כמו כן, במקרים מסוימים, בית המשפט בודק את גמירות הדעת שהייתה (או שלא הייתה) בעת החתימה על הסכם המתנה, באופן עמוק יותר. מקרים אלה הם:

      • כאשר אין קשר משפחתי בין הצדדים להסכם המתנה
      • כאשר נותן המתנה אינו בקו הבריאות, ובפרט מבחינה קוגניטיבית
      • כאשר נותן המתנה הוא מבוגר במיוחד
      • כאשר נותן המתנה אינו יודע קרוא וכתוב
      • כאשר נסיבות החתימה על הסכם המתנה הן בלתי רגילות.

      אף על פי כן, נטל ההוכחה בעניין גמירות הדעת מוטל בכל מקרה על נותן המתנה, או על היורשים שלו. דבר נוסף שבודק בית המשפט כשמוגשת תביעה לביטול הסכם מתנה, הוא האם בהסכם זה יש מספיק מסוימות כדי שניתן יהיה להחשיב אותו לחוזה משפטי.

      לסיכום, חשוב לזכור שהסכם מתנה הוא הסכם לכל דבר, למרות שאין בו תמורה. עוד בטרם החתימה על הסכם שכזה, מומלץ להציב בו תנאים, על מנת להבטיח שהן נותן המתנה והן מקבלה לא יעשו ככל העולה על רוחם.

      ניתן לחזור מהתחייבות לתת מתנה בעתיד אם מקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על התחייבות זו (ונותן המתנה לא ויתר בכתב על רשות זו), אם מצבו הכלכלי של נותן המתנה משתנה לרעה באופן משמעותי, או אם מקבל המתנה מתנהג באופן מחפיר כלפי הנותן או כלפי בן משפחתו של הנותן.

      אחת הפעולות החשובות ביותר, אם לא הכי חשובה, שיש לעשות כדי לבטל הסכם מתנה, היא לקבוע פגישת ייעוץ עם עורך דין מומחה, שכן הוא יכול וצריך לסייע בגיבוש תכנית אסטרטגית לביטול ההסכם. לקראת פגישה זו, חשוב לאסוף כל מידע שיכול להגביר את הסיכוי לכך שההסכם אכן יבוטל, כמו שמות של עדים פוטנציאליים וכן מסמכים הקשורים להסכם.

      בנוסף, חשוב לדעת שכשמוגשת תביעה לביטול הסכם מתנה, נוטה בית המשפט להתמקד בעיקר בכוונת הצד שהעניק את המתנה.

      *אין באמור באתר Agreements כל המלצה משפטית או ייעוץ או תחליף להדרכה ועצה משפטית. יובהר כי העושה שימוש בתוכן האתר ומסמך עליו, עושה זאת באחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9974772 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף