הסכם שותפות, כמו כל הסכם לא קל לכתוב. הסכם צריך לכלול דקויות והוא עלול לבוא בעוכרך דווקא ברגעים שאתה הכי זקוק לתמיכתו. אז איך עושים את זה?
קודם כל ולפני הכל, רצוי להיעזר בעורך דין שעיסוקו בתחום זה. פנייה אל עורך דין שמתמחה בליטיגציה מסחרית אינה מספיקה ויש צורך לפנות לעורך דין שמתמחה בדיני חברות ויזמות עסקית. כמו כן, ההסכם אינו מספיק, יש להירשם כדין אצל רשם השותפויות ולצרף את המסמכים הנחוצים על פי דין לשם רישום זה.
שם השותפות
בראש ובראשונה יש להגדיר את שם השותפות. שם השותפות צריך שיהיה הולם. שם השותפות צריך שיהיה מוסכם על כל השותפים. על פי האתר של משרד המשפטים אין הם עורכים בדיקה האם שם כזה כבר קיים במערכת. לדבריהם שמות השותפויות אינם ממוחשבים ואין באפשרותם להשגיח ששמות לא יחזרו על עצמם. נסו להיות מקוריים, שם שותפות שונה ומקורי שקשור לתחום עיסוקכם יעזור לציבור להגיע ישירות אליכם מרגע שירצו.
הון השותפות
לא פחות חשוב להצהיר בהסכם השותפות את ההון המשותף של השותפות ולציין מה אחוז ההשתתפות ברווחים או בהפסדים של כל אחד מהשותפים בשותפות זו. יש לכך משמעות רבה. חשוב לזכור כי החובה של השותפים בשותפות רגילה הינה חבות של מאה אחוז. דהיינו ייתכן ובשעה שקיים חוב, הנושים יפרעו משותף אחד את כל החוב וזה ייאלץ לפנות לשותפים האחרים ולהיפרע מהם.
הגדרת מטרת השותפות
על כל שותפות להגדיר את המטרות העיקריות של השותפות – מסבירה עו"ד אורית אוחנה. מה המטרות ולאיזה צורך הוקמה אותה שותפות. המטרות יכול שיהיו עסקיות ויכול שיהיו אישיות ובתנאי שהן מקובלות על כל השותפים בשותפות המדוברת.
הגדרת המטרות יכולה לסייע לא רק בהכנת הסכם שותפות עסקית טוב אלא גם בהצבת יעדים עסקיים שיעזרו לכם כשותפות וייתנו לכם מעוף, נצלו זאת.
תקופת השותפות
זהו סעיף חשוב ובעל משמעות רבה שכן בשותפות שמוקמת לתקופה בלתי מוגבלת, כל צד שמחליט לקום וללכת מביא לפירוק השותפות. אולם המצב שונה כאשר השותפות הוקמה מראש לזמן מוגבל.
ניהול השותפות
חשוב לקבוע מראש את התנאים וההתנהלות של ראשי השותפות דהיינו השותפים. מעבר לכך יש להסדיר את התנאים לקבלת שותפים חדשים, התנאים להגדלת והקטן ההון של השותפות, הסדרת מינויים של בעלי תפקידים בתוך השותפות, כיצד יתקבלו החלטות בתוך השותפות וכדומה.
חלוקת עבודה
חלוקת העבודה בין הצדדים צריכה להיות מוסדרת מראש למניעת ויכוחים מיותרים וכדי שתדעו בדיוק לקראת מה אתם צועדים וכיצד עתיד להראות סדר יומכם. כמו כן ראוי שתהא התחייבות כללית שהצדדים מתחייבים לשרת את השותפות נאמנה. זוהי התחייבות שותפים.
התחייבות השותפים
רצוי להחיל בין סעיפי הסכם השותפות סעיף שידבר על ההתחייבות של השותפים. בסעיף זה הצדדים לשותפות יתחייבו שלא לפעול בניגוד אינטרסים וליידע על כל ניגוד אינטרסים. בנוסף, השותפים יתחייבו לנוהג ביושר ובנאמנות ולמסור מידע האחד לשני שוב, אנו חוזרים לכך שהתחייבויות אילו חשובות לאור המחויבות הגדולה שכל שותף נושא על כתפיו.
רק סעיפים מעין אילו יסייעו לגמד את החשש מפני שותף שיפנה לכם עורף כי החבר הכי טוב שלכם היום עלול להיות האויב מחר.
אינני רוצה לנבא נבואות שחורות אך אסור להיות תמימים בעניין זה כי תמימות שכזו עלולה לעלות לכם הרבה מאוד כסף. ניתן לדרוש משותפכם בלעדיות – התחייבות לעסוק רק בשותפות ולא לעסוק בעבודות אחרות במקביל. כמו כן יש לדאוג להגנות מפני שותף שעוזב את השותפות לפני שזו מתפרקת.
לסיכום, את כל הסעיפים הללו חשוב ביותר להכניס לכל הסכם שותפות טוב. חשוב לדעת כי יש מגבלות חוקיות שונות בעניין שותפויות ויש לבחון אם אין הוראות קוגנטיות (שלא ניתן להתנות עליהן) בכל הנוגע לשותפות. לשם כך יש לפנות לאיש מקצוע שמכיר את תחום הסכמי השותפות על בוריו. אם אתם בתחילת דרככם כיזמים שיהיה בהצלחה ונקווה שלא תזדקקו לשימוש בהסכם השותפות בהקשרים שליליים.