רכישת רכבים בישראל היא פעולה נפוצה, שמבצעים לעיתים על ידי עורך דין, כפי שנעזרים בעורך דין מקרקעין. רכבים מוחלפים מדי כמה שנים בעקבות בלאי, תאונות, או רצון פשוט להתחדש ו"להשתדרג" לדגם איכותי וחדיש יותר. עם זאת, רכישת רכב אינה פעולה פשוטה, ויש לוודא כי בחוזה למכירת רכב קיימים מספר סעיפים מרכזיים.
אתר חוזה מציע שירותים משפטיים בנושא חוזה למכירת רכב
אתר חוזה מציע לגולשים את מכלול השירותים בתחום חוזה למכירת רכב לרבות:
-
ייעוץ בנושא עריכת ואכיפת חוזה למכירת רכב
-
מתן מענה מקצועי בנושאים הקשורים עם סעיפים מהותיים בחוזה למכירת רכב
-
מתן מענה בנושא אומדן מחיר רכב בחוזה למכירת רכב
-
ייצוג בתביעת פיצויים בגין הפרת חוזה למכירת רכב
לייעוץ משפטי מקצועי בקשר עם חוזה מכירת דירה חייג/י: 077-9974772
חוזה למכירת רכב- סעיפים שאסור לפספס
פרק המבוא – בפרק זה, רצוי לרשום במספר מילים מהי מהות העסקה.
למשל, ניתן לרשום כי "המוכר מתחייב כי הוא הבעלים של הרכב מספר..דגם..שנת ייצור..", ולאחר מכן, לרשום המוכר מצהיר כי הרכב נקי משעבוד או חוב או עיקול או זכויות צד ג', וכי הינו מציע את הרכב למכירה לקונה, וכי הקונה מעוניין לקנות מהמוכר את הרכב. הוספת פרק זה לחוזה למכירת רכב, יסייע, במקרה של התדיינות משפטית עתידית, לקבוע מה הייתה כוונת והסכמת הצדדים בעת החתימה על חוזה למכירת רכב.
הפרק המרכזי בחוזה – בפרק זה, רצוי לרשום כי הצדדים הסכימו על מכירת וקניית הרכב. יש לציין כמובן את המחיר שהסכים הקונה לשלם והסכים המוכר לקבל, ואם מדובר בעסקה בתשלומים, יש לציין בכמה תשלומים ישלם הקונה למוכר את תמורת הרכב ומהו גובהו של כל תשלום ותאריך הפקדת התשלום ופירעונו.
כמו כן, רשאים הצדדים לקבוע כי הקונה ישלם למוכר מקדמה בגין הרכב, כ"דמי רצינות" לכוונותיו לרכוש את הרכב. את יתרת התמורה ישלם הקונה בעת קבלת החזקה ברכב והבעלות שתועבר על שמו במשרד הרישוי.
העברת הבעלות ברכב – על מנת להעביר בעלות ברכב, על הרכב להיות נקי מחוב, שיעבוד, עיקול. לכן, רצוי לציין בחוזה למכירת רכב כי המוכר מתחייב לסלק כל חוב, שיעבוד או עיקול כאמור, על מנת להעביר את הרכב על שם הרוכש. כמו כן, רצוי לקבוע מי מהצדדים ישלם עבור אגרת העברת הבעלות.
הצהרה בדבר תקינות הרכב – בחוזה למכירת רכב, רצוי לציין מהו מצבי הפיסי של הרכב, על מנת שלא יטען הרוכש בעתיד כי נמכר לו רכב פגום בלא שידע על כך.
לשם כך, רצוי לגשת למוסך ולבקש משמאי מוסמך כי יבדוק את תקינות הרכב, לרבות- מצב הצמיגים, מצב הבלמים, מצב הפח, מצב המנוע ועוד. כמו כן, יציין השמאי מהו הקילומטראז' שגמע הרכב. נהוג לציין כי המוכר מצהיר כי הרכב לא היה מעורב בתאונת דרכים, ואם כן, בכמה תאונות היה מעורב. למעורבותו של רכב בתאונת דרכים השפעה על מצבו הפיסי ועל ירידת ערכו של הרכב, ועל כן, רצוי לדרוש מהמוכר לחשוף פרט זה בחוזה למכירת רכב.
הצהרה בדבר פרטי הרכב – כידוע, פרטי רכב נרשמים במשרד הרישוי ויש עליהם מעקב ממשלתי.
לפיכך, על המוכר לציין בחוזה למכירת רכב כי לא שינה את פרטי הרכב, והם כפי שהצהיר בחוזה. המוכר יצהיר כי לא עשה שינויים ברכב שאינם מותרים על פי חוק, וכי היטלים שונים בגין הרכב, לרבות קנסות חניה, אגרות כביש 6, טסטים שנתיים- שולמו על ידו.
הוספת סעיף הפרה יסודית – בחוזים רבים, ולאו דווקא בחוזה למכירת רכב, נהוג להסכים כי הפרת סעיף מסוים או מספר סעיפים בחוזה, תהווה הפרה יסודית כמשמעותה בדיני החוזים. לפיכך, הצדדים רשאים להסכים כי אי עמידה בהתחייבות על פי אחד מסעיפי החוזה, יהווה הפרה יסודית ויגרור אחריו ביטול החוזה ואף פיצוי מוסכם מראש.
הסכמה בדבר שינוי שם המבוטח בביטוח הרכב – כידוע, בישראל חל ביטוח רכב חובה. הצדדים לחוזה מכירת רכב רשאים לציין על גבי חוזה למכירת רכב כי לאחר העברת החזקה ברכב לידי הרוכש, פוליסת ביטוח הרכב תועבר על שמו והוא יישא בעלויות הביטוח השנתיות.
הוספת תאריך, שמות, מספר זהות וחתימות – על מנת להפוך את החוזה לסופי ומוחלט, על הצדדים לחתום על הסכמתם לאמור בו. רצוי להוסיף את פרטי החותמים ואת מספרי הזהות שלהם, על מנת להוכיח, במקרה של התדיינות משפטית עתידית, כי הצדדים החתומים אכן הינם הצדדים לחוזה למכירת רכב וכי לא חלה טעות. הוספת תאריך חשובה אף היא במקרה של התדיינות עתידית.
חוזה למכירת רכב- כיצד ניתן לאמוד את מחיר הרכב?
מחירי רכב הנמכר ביד שנייה כיום ניתנים לאמידה באמצעות מחירוני רכב המפורסמים באינטרנט ובעיתונים. עם זאת, יש לזכור כי "מחיר מחירון" הוא לרוב מחיר ראשוני, וכי רוכשים רבים יבקשו להתמקח על גובה המחיר במטרה להורידו.
על מנת לקבוע את מחיר הרכב, בנוסף למחיר המחירון, יש לבצע בדיקה על ידי שמאי מוסמך, אשר יבחן את מצבו של הרכב.
לסיכום, בחוזה למכירת רכב רצוי לוודא כי נרשמו פרטי המוכר והרוכש, פרטי הרכב, מצב הרכב, פרטים בדבר התמורה בגין הרכב ועוד. ציון פרטים אלה עשוי לשמש במקרה של התדיינות משפטית בין הצדדים ועירוב עורכי דין, כפי שמערבים עורך דין מקרקעין. על מנת לקבוע את מחיר הרכב, ניתן להיעזר במחירון רכב המתפרסם בתקשורת, ועל ידי בדיקת שמאי מוסמך.