העלייה ברמת החיים יחד עם המודעות הגדלה להשפעת מרחב המגורים על איכות החיים מובילות להתרחבות הביקוש לשיפוצים. סיבוב קצר ברחובות הערים או ביישובים יראה לנו שאנשים משפצים כל הזמן ובכל מקום.
מה הדרך הנכונה לבחור קבלן שיפוצים מתוך המבחר הקיים בשוק ועל מה חשוב לשים דגש בחוזה עם קבלן השיפוצים? כך תבצעו בחירה מושכלת ונכונה לשיפוץ בראש שקט.
בדיקות חשובות שיש לבצע בטרם התקשרות עם קבלן שיפוצים
כשבאים לבחור קבלן שיפוצים יש לבחון כמה פרמטרים:
- רישום בפנקס הקבלנים – רשם הקבלנים מנהל את פנקס הקבלנים הכולל את כל הקבלנים הרשומים ואת סיווגם המקצועי והכספי. מי שרשום בפנקס הוא מי שעומד בקריטריונים של ניסיון, מקצועיות והתנהלות. את פנקס הקבלנים, עם כל השמות הרלוונטיים של חברות וקבלנים, ניתן למצוא באתר של משרד הבינוי והשיכון.
- המלצות – הואיל ויש לא מעט חאפרים בתחום השיפוצים, חשוב לבחור קבלן שיפוצים אמין ומקצועי. אם תצליחו לקבל לפחות חוות דעת אחת על ההתנהלות המקצועית של קבלן השיפוצים, תוכלו להגדיל את הסיכוי שעבודת השיפוץ תסתיים בזמן ובצורה הטובה ביותר.
- בדיקת תיק עבודות – בקשו מקבלן השיפוצים להציג בפניכם תיק עבודות. ההמלצה היא לא להסתפק רק בתמונות אלא לגשת פיזית לאחת הדירות או לאחד המשרדים בהם הקבלן ביצע פרויקט. תוכלו גם לשוחח טלפונית עם לקוחות העבר של קבלן השיפוצים כדי לבדוק האם הם מרוצים מרמת הגימור של השיפוץ ועמידות החומרים.
חוזה עם קבלן שיפוצים – סעיפים חשובים
- הצעת מחיר – על הצעת המחיר להיות מפורטת ומפורשת. חשוב שהצעת המחיר תתייחס לכל חדר בנכס בנפרד. כמו כן על ההצעה להציג באיזה היקף תבוצע העבודה בכל חלל מגורים בנפרד.
הצעת המחיר תפרט את עלות העבודות השונות שיתבצעו במהלך השיפוץ, כשכל עבודה מתומחרת בנפרד. יש להתייחס לעלויות של פינוי והריסה, פירוק, שבירת חיפוי וקרמיקה, בניה ואיטום, טיח, אינסטלציה וכו'.
בהערות של ההצעה יש לכתוב מראש אלו מחירים אינם כלולים בה, האם המחירים הם כוללים מע"מ או בתוספת מע"מ והאם יש תוספות וחריגים שצריכים להיות מתומחרים בנפרד.
- אחריות הקבלן על העבודה – מכיוון שאין חוק אחריות קבלן שיפוצים המחייב את כל קבלני השיפוצים, כל קבלן שיפוצים יכול להחליט עצמאית אם ברצונו לתת אחריות ללקוח או לא. לפני היציאה לתהליך שיפוצים כדי לוודא שהקבלן ייקח אחריות על נזקים ותקלות ולסכם מראש על תקופת האחריות.
- לוח זמנים: על קבלן השיפוצים לכלול בהצעת החוק את שם המזמין, תאריך החתימה, תאריך תחילת הפרויקט ותאריך משוער לסיום הפרויקט. מומלץ להוסיף סעיף אי עמידה בזמנים שיגדיר מה הסנקציות הכספיות במקרה בו חורג הקבלן מלוח הזמנים הקבוע (כך למשל, פיצוי כספי מוסכם או הפחתה בתשלום).
- תנאי תשלום: הואיל וקבלן השיפוצים יעדיף לקבל את שכרו כמה שיותר מוקדם, בעוד הלקוח יעדיף לשלם את הסכומים בסוף הפרויקט, ראוי להגיע להסכם פשרה מוסכם. מומלץ לקבוע מראש פריסת התשלום עבור השיפוץ בהתאם לשלבי העבודה השונים (מקדמה, פירוק והריסה, אינסטלציה).
האם החוק נותן מענה לכשלים במערכת היחסים בין לקוח לקבלן שיפוצים?
יש מספר חוקים שחלים על מערכת היחסים בין הלקוח לבין קבלן שיפוצים, העיקרים ביניהם:
חוק חוזה קבלנות –לפי החוק, במידה והקבלן לא קיים את חלקו ואף לא תיקן את הפגם לאחר שזה נתגלה, חובתו של הקבלן לפצות את בעל הנכס. אם קבלן השיפוצים לא פיצה את הלקוח, יוכל הוא לפנות לבית המשפט לקבלת סעד מתאים.
חוק החוזים –העקרונות החשובים בחוק החוזים הוא עקרון תום הלב והעיקרון לפיו חוזים יש לקיים. החוק הזה חל גם במערכת יחסים בין קבלן שיפוצים ללקוח. החוק נועד להבטיח כי קבלן השיפוצים יקיים את ההתחייבויות שלו לפי החוזה וכן ינהג בתום לב ובדרך מקובלת לאורך כל שלבי החוזה. אחרת, הלקוח יוכל לפנות לבית המשפט בדרישה לקבלת פיצויים, אכיפה של החוזה או ביטול החוזה.
פקודת הנזיקין – פקודת הנזיקין מסדירה את אחריותו של המזיק כלפי הניזוק באמצעות מספר עוולות שקבועות בה, ביניהן עוולת הפרת חובה חקוקה או עוולת הרשלנות. אם קבלן השיפוצים סטה מסטנדרט התנהגות על פי מבחני העוולה וגרם נזק ללקוח, יראו אותו כמזיק לפי החוק ויהיה ניתן לפנות לבית המשפט לקבלת סעד מתאים.