אחת מהבעיות בערים גדולות וצפופות כמו תל אביב, היא מחסור במקומות חניה.
זה כבר הפך להיות דבר שבשגרה שאלו שעובדים בתל אביב והסביבה חווים תסכול יום יומי באיתור חניה. יתכן גם שמשפחה שקנתה דירה קבלן והיא זכאית רק למקום חניה אחד, לא מצליחה להסתדר כשיש שלושה רכבים במשפחה. במקרים אחרים זוגות צעירים שגרים בתל אביב רוצים שתהיה להם חניה ליד הבית.
בעידן שבו מספר כלי הרכב עולה כל שנה, עולים גם הביקושים למקומות חניה. תופעה זו מתרחשת בעיקר באזורי הביקוש (תל אביב, רמת גן וגבעתיים).
בהעדר פתרונות תחבורה ציבוריים, השכרת מקום חניה באזור סמוך יכולה לפתור את בעיות כאלה ואחרות.
האפשרויות להשכרת חניה
- השכרת חניה לאדם קבוע – כיום במסגרת עסקת מכר, קבלן מספק לרוכש לכל היותר שני מקומות חניה. אפשרות מצומצמת זו יכולה להיות בעייתית למשפחה שמחזיקה מספר רב של רכבים. מהצד השני, בעל הזכויות בחניה, לעיתים לא עושה בה שימוש מסיבות שונות (כמו למשל, ילדים שעזבו את הבית). עבורו, השכרת החניה לשכן מאותו בניין או מבניין סמוך יכולה להיות פתרון טוב כדי לכסות את הוצאות הארנונה שהוא משלם על החניה, וגם להשאיר לו עוד כמה שקלים לכיס.
- חניה חודשית – השכרת חניה שכזו יכולה להיות מתאימה למי שעובד יום יום באזורי ביקוש וזקוק לנגישות ונוחות בדרכו הקבועה והשגרתית לעבודה.
- חניה לפי שעות/ימים – חניה לפי שעות/ימים יכולה להיות מתאימה למי שעובד בחצי משרה, באופן חלקי או למי שמגיע לאזורי הביקוש אחת לכמה ימים. השכרת חניה לפי שעות מאפשרת גמישות ומקלה באופן משמעותי על הוצאת כספים על חניונים יקרים. מצד בעל הזכויות בחניה, השכרת חניה לפי שעות או ימים יכולה להתאים גם לו, אם הוא בעצמו עושה שימוש בחניה באופן חלקי.
כמה עולה היום להשכיר חניה?
בין 400-1200 שקלים (תלוי במיקום החניה ובסוג השכירות).
האם קיימת פרוצדורה מסודרת ומחייבת להשכרת החניה
על פי חוק המקרקעין, חוזה שכירות לתקופה של פחות מחמש שנים לא טעון מסמך בכתב. אמנם לצורך הוודאות הראויה, טוב יעשו הצדדים אם יחתמו על הסכם שכירות חניה מסודר.
לרוב מדובר בחוזה קצר ופשוט, ובכל זאת, ההמלצה היא לתעד את ההסכמה להשכרת החניה באמצעות חוזה בכתב על מנת למנוע חילוקי דעות בנוגע לתוכן ההסכמות.
על החוזה להשכרת החניה להתייחס לנקודות הבאות:
- בדיקת והצהרת בעלות – יש לוודא שאכן המשכיר הוא בעל הזכויות בחניה באמצעות קבלת העתק מנסח טאבו. על בעל החניה להצהיר על בעלותו בחוזה.
- תיאור המושכר – על החוזה לתאר את החניה – היכן היא ממוקמת – באיזה רחוב, עיר והאם יש לגביה סימון בתשריט הבית המשותף.
- תקופת השכירות – יש לקבוע את תקופת השכירות ולקבוע האם הצדדים רשאים להאריך את ההסכם, ואם כן בכמה זמן ובאילו תנאים.
- דמי השכירות, מועד התשלום ואופן תשלום השכירות
- התייחסות לתשלום הארנונה של החניה – ברוב ההסכמים נקבע כי בעל הזכויות בחניה הוא זה שימשיך לשלם את הארנונה ושהשוכר לא חב בתשלום על כך.
דברים שחובה לשים לב אליהם לפני שחותמים על חוזה להשכרת חניה
- יש לוודא שסוג הרכב מתאים לשטח החניה (מבחינת גובה ורוחב)
- על השוכר לבחון מראש האם החניה מקורה או פתוחה.
- על השוכר לבחון האם החניה סגורה ומאובטחת, האם יש שומר בכניסה או האם יש שער חשמלי.
האם בעל החניה צריך לשלם מס על התמורה שתתקבל מהשכרת החניה?
למעט חריגים, בהתאם לפקודת המיסים, כל הכנסה בגין שכירות חייבת במס.