בתי עסק רבים, קטנים כגדולים, שוכרים את הנכס בו מופעל העסק שלהם. טרם יחתמו על חוזה שכירות לעסק, עליהם לוודא כי הנכס מתאים להם, מבחינת מיקומו, מצבו וגודלו. כמו כן, עליהם לוודא כי החוזה מעגן היטב את זכויותיהם בנכס.
אתר חוזה מציע שירותים משפטיים בנושא חוזה שכירות לעסק
אתר חוזה מציע לגולשים את מכלול השירותים בתחום חוזה לשכירות לעסק לרבות:
- ייעוץ בנושא עריכת ואכיפת חוזה לשכירות לעסק
- מתן מענה מקצועי בנושאים הקשורים עם חוזה לשכירות לעסק
- ייצוג בהליכים מול צדדים שונים לחוזה לשכירות לעסק
- ייצוג בתביעת פיצויים בגין הפרת חוזה לשכירות לעסק
לייעוץ משפטי מקצועי בקשר עם חוזה מכירת דירה חייג/י: 077-9974772
משכירי נכסים, צריכים לבחור בקפידה את השוכר, על מנת לשמור על הנכס שלהם ולדאוג כי יקבלו את דמי השכירות במועד וכי כל התשלומים בגין הנכס, ישולמו על ידי השוכר. כמובן כי נוסח החוזה, חשוב ביותר גם למשכיר, אשר מבקש לשמור על הנכס שלו.
במאמר זה, נציג בפניכם את הסעיפים החשובים בחוזה שכירות לעסק, הן מנקודת מבטו של השוכר והן מנקודת מבטו של המשכיר. נוסף על זאת, נבהיר מדוע חשוב לפנות אל עו"ד מקרקעין, לעריכת החוזה(1).
חוזה שכירות לעסק – סעיפים חשובים לשוכר
טרם נשכור נכס, עלינו לוודא כי הוא מתאים לצרכינו, בכל המובנים: מחיר, גודל, מצב הנכס וכיו"ב. נמצא הנכס המתאים, יש לחתום על חוזה שכירות, אשר מעגן בצורה ברורה, את זכויותינו כשוכרים.
להלן מספר סעיפים חשובים, אשר חייבים להופיע בחוזה שכירות לעסק :
1. שימוש בנכס : בעל עסק חייב לדאוג לכך כי החוזה מאפשר לו לעשות כל שימוש שנדרש לו, בנכס. על כן, מטרת השכירות צריכה להיות מוגדרת כך, שתתאים לשוכר. אין להקל ראש בחשיבותו של סעיף זה, שכן בחלק מן החוזים, נקבע כי שימוש בנכס שלא בהתאם למטרת השימוש, המוגדרת בחוזה, מהווה הפרה יסודית של החוזה, המקנה למשכיר, זכות לבטל את החוזה.
2. תשלומים : על השוכר לדאוג כי כל התשלומים החלים עליו במסגרת השכירות, מצוינים במפורש בחוזה. מלבד דמי השכירות, ישנם גם תשלומים של ארנונה, מים, חשמל וכיו"ב. פירוט כל סוגי התשלומים, מבהיר לשוכר מהן ההתחייבויות הכספיות שלו ומוציא מאחריותו, תשלומים שאינם מוגדרים בחוזה.
3. מימוש בטחונות : השוכר נדרש לתת בטחונות למשכיר, כערובה לקיום התחייבויותיו על פי החוזה. עבור השוכר, חשוב שהחוזה יציין במפורש, את התנאים למימוש הביטחונות, על מנת שלא תהיה למשכיר, אפשרות לממשם, על פי ראות עיניו.
4. פינוי מוקדם : האפשרות לפינוי מוקדם, טרם הסתיימה תקופת השכירות, היא חשובה מאוד לשני הצדדים ויכולה להיות כפופה למתן הודעה מוקדמת של תקופה מסוימת, עליה יסכימו הצדדים. לעיתים, מצא השוכר מיקום טוב יותר לעסק והוא מעוניין לעבור אליו, טרם סיומו של חוזה השכירות עם המשכיר הנוכחי. במקרים אחרים, המשכיר הוא זה אשר מעוניין בפינוי המוקדם, למשל, בשל מכירת הנכס.
5. אופציה להארכת חוזה : כפי שחשוב לשוכר, להותיר אפשרות בחוזה, של פינוי מוקדם, כך חשובה לו קיומה של האפשרות להאריך את החוזה לתקופה נוספת. אם הנכס מתאים לעסק, הרי שסביר להניח כי השוכר, ירצה להישאר בנכס ולא להעביר את בית העסק שלו, למקום אחר. לכן, כדאי שתוקנה לשוכר, האפשרות להאריך את החוזה. הקפידו כי בחוזה יצוין, כי תנאי השכירות בתקופת ההארכה, יישארו בעיניהם. זאת על מנת שלא תגלו כי המשכיר מוכן להמשיך ולהשכיר לכם את הנכס, אך מבקש להעלות את דמי השכירות.
דגשים למשכיר נכס לעסק
חוזה שכירות לעסק, יכול להגן על המשכיר, אם הוא מנוסח כראוי. מלבד התשלומים של הנכס, ניתן להצביע על שלושה דגשים חשובים מנקודת מבטו של המשכיר :
1. בחירת השוכר : על המשכיר לבחור בקפידה את השוכר. להכירו מעט, לוודא כי יש לו יכולת כלכלית להחזיק בנכס וכי השימוש שהוא מבקש לעשות בנכס, אינו פוגע בו. השתדלו להשכיר את הנכס, לאדם שאתם מכירים ואם אינכם מכירים את השוכר, בקשו לקבל המלצות ממשכירים קודמים.
2. קבלת בטחונות : יש לקבל בטחונות מספקים מהשוכר, על מנת שאם הוא אינו מקיים את התחייבויותיו, יוכל המשכיר, לממש את הביטחונות. מטבע הדברים, ככל שהנכס יקר יותר, כך לגיטימי יותר, לדרוש מן השוכר, יותר ערבויות.
3. לבקר בנכס : על המשכיר, לשמור על זכותו לבקר בנכס, מעת לעת, בתיאום כמובן עם בעל העסק, על מנת שיהיה שקט כי מצב הנכס תקין וכי השוכר, לא מפר את החוזה, בשום צורה.
ערכו את החוזה אצל עו"ד מקרקעין
חוזה הוא מסמך משפטי, המטיל חובות על הצדדים. על כן, כדאי מאוד שכל חוזה, ינוסח על ידי עורך דין המתמחה בתחום בו עוסק החוזה.
במקרה של חוזה שכירות לעסק, יש לפנות לעו"ד מקרקעין, בעל ניסיון בעריכת חוזי שכירות. עורך הדין מכיר היטב את כל הסוגיות המשפטיות של דיני מקרקעין ולכן, חוזה המנוסח על ידו, יהיה מקיף וברור. המשכיר והשוכר, יכולים לפנות לעו"ד משותף, או לשכור, כל אחד בנפרד, עורך דין אחר, אשר ייצג אותו בעסקת השכירות.
כל צד לחוזה שכירות לעסק, צריך לוודא כי זכויותיו מעוגנות בחוזה בצורה ברורה וחד משמעית. רצוי לפנות לעו"ד מקרקעין, לעריכת החוזה, שכן מומחיותו המקצועית, תבטיח כי החוזה ינוסח כהלכה. טרם יחתום על החוזה, השוכר, צריך לוודא כי מפורטים כל התשלומים החלים עליו וכי יש לו אפשרות לפינוי מוקדם או להארכת חוזה, באותם התנאים. המשכיר, חייב לקבל בטחונות מספקים, על מנת שיוכל לממשם, במקרה של אי קיום התחייבויות השוכר(2).