חוזה עתידי הוא התחייבות לעשות עסקה, קרי, לקנות או למכור סחורה מסוימת בכמות מסוימת במועד עתידי שנקבע מראש ובמחיר שנקבע מראש. חוזה עתידי הינו אחד היסוד עליהם מתבססת הבורסה לניירות ערך כפי שאנו מכירים אותה. חוזים עתידיים מצויים במגוון אדיר של תחומים כאשר הכמות בחוזה עתידי משתנה מטבע הדברים בין התחומים השונים.
חוזים עתידיים – מאפיינים
לחוזים עתידיים יש מאפיינים ייחודיים להם שחשוב להכיר. להלן סקירה של המאפיינים העיקריים של החוזה העתידי :
1. עולם ומלואו – היקפי המסחר בחוזים עתידיים הם עצומים והתחרות בתחום גדולה מאוד. מדובר בעולם שלם ומשוכלל אשר פתח את הדרך לנגישות מופלאה לכמות אדירה של מוצרים בכל מקום בעולם.
2. רווח גדול – אחד היתרונות החשובים של מסחר בחוזים עתידיים הוא כמובן האפשרות לעשות רווח גבוה מאוד בפרק זמן יחסית קצר. הסיבה לכך היא אפשרות המינוף. מינוף הוא היחס בין גודל העסקה שלנו לבין כמות הביטחונות המקיימת אותה. ביכולתנו לקבוע את רמת המינוף ועל כן יש גמישות רבה בעניין.
חשוב לזכור כי לצד יכולתו של המינוף להפיק לנו רווח גדול ישנה גם אפשרות להפסד גדול. מכאן אנו למדים כי המסחר בחוזים עתידיים צריך להיעשות בהבנה גדולה בתחום ובסבלנות רבה.
חשוב מאוד להגדיר את אסטרטגיית הסיכון שלנו ולהיצמד אליה.
3. עלות נמוכה – יתרון גדול לחוזה עתידי הוא שאנו לא נדרשים לשלם בעבור כל ערך החוזה אלא רק להפקיד ביטחונות מסוימים.
4. הפרדת רשויות – הגורמים המעורבים במסחר בחוזים עתידיים כגון הבורסה או הברוקר מקבלים תשלום קבוע של עמלות על פעולות של קניה ומכירה. זהו יתרון אדיר כי נוצרת כאן למעשה הפרדה מוחלטת בין כספי הסוחרים לגופים המסחריים וכך למעשה אין נגיסה במרווח בין שער קניה לשער מכירה.
5. אמינות – הפופולאריות של השימוש בחוזים עתידיים נובעת בין השאר מאמינותם. האמינות הכה חשובה מתקיימת בין השאר מהסיבה כי יש על חוזים עתידיים פיקוח רציני ביותר של הרשויות המוסמכות. עסקאות שנעשות במסגרת של חוזים עתידיים נרשמות בבורסה שבה נסחר החוזה וכך הברוקר לא יכול לעמוד מול הלקוח.
סוגי המשקיעים בחוזים עתידיים
השימוש בחוזים עתידיים הוא לרוב ככלי פיננסי, משמע כי רובם של הסוחרים בחוזים עתידיים לא עוסקים בכך על מנת לקנות או למכור את הסחורה בפועל אלא לצורכי מסחר ספקולטיבי.
מדובר באנשים אשר צופים תנודות מחירים בשוק ובוחרים לנצל את זה לעשיית רווח על ידי רכישת חוזים עתידיים.
לצידם קיימים משקיעים אחרים, סוחרים בתחומים שונים אשר עוסקים בחוזים עתידיים בכדי להגן על עצמם מסיכוני שוק. אלו סיכונים חיצוניים כמובן שאין לנו שליטה עליהם ולכן הסוחרים מבטיחים לעצמם הוצאה או הכנסה כספית ידועה מראש אשר אינה מושפעת מאותם שינויי שוק. החוזה העתידי למעשה מהווה איזשהו סוג של ביטוח בשביל אותם אנשים.
סוגים של חוזים עתידיים
ישנם שני סוגי חוזים עתידיים שהם הנפוצים ביותר:
1. חוזי פיוצר ( Future ) – מדובר בחוזים סטנדרטיים הנסחרים בבורסות השונות בעיקר בין צדדים שלא מכירים אחד את השני.
2. חוזי פוורווד (Forward ) – אלו חוזים מורכבים יותר וייחודיים יותר הנסחרים בין צדדים שמכירים זה את זה. במסגרת חוזים אלו מובטח לרוכש המחיר לסחורה בזמן העתידי על ידי כך שביום פירעון החוזה יועבר הנכס מן המוכר לרוכש לפי המחיר שסוכם מראש.