לא פעם שומעים בחדשות על התאגדויות מסוגים שונים. ההתאגדות הנפוצה היא התאגדות מסוג חברה, אולם שותפות נשמעת הרבה יותר ידידותית- האם כך הדבר? מהן יתרונותיה וחסרונותיה?
שותפות
כפי שפתחתי ואמרתי שותפות היא סוג של התאגדות. בין הסוגים השונים: חברה, שותפות מוגבלת, חברה פרטית.
אנו נעסוק בשותפות, דהיינו שותפות שאינה מוגבלת. הקמתה של השותפות קדמה להקמת החברות שאנו מכירים בזמן. למעשה, עד המאה ה -19 הפעילות הכלכלית כולה נעשתה בצורה של שותפות. עיקר הרעיון הוא שיתוף של ההון של שני אנשים (או יותר) לצורך השגת מטרה משותפת.
ניתן לראות שותפויות מסוגים שונים ואולי השותפות המוכרת ביותר היא שותפות בין מספר עורכי דין לצורך הקמת משרד. הרעיון ברור אולם מעלה תהיות. אם יש כל כך הרבה סוגים של התאגדויות בוודאי שיש שוני בין סוג התאגדות אחת לסוג התאגדות אחר. נעמיד את הדברים על דיוקם בכל הנודע לשותפות, נציג יתרונות וחסרונות.
שותפות – חסרונות
שותפות היא עסק לא פשוט, היא כרוכה בהשקעה כספית ויש צורך בקשר אישי יומיומי עם השותפים שלכם ולכן חשוב ביותר להקים את העסק עם אנשים שידוע לכם שניתן לסמוך עליהם בעיניים עצומות – אסביר את דבריי.
בשותפות רגילה (שותפות שאינה מוגבלת), כל האחריות מוטלת על השותפים. דהיינו – כל שותף חב בחובות השותפות לפי אחוזיו בשותפות ובד"כ על פי המוסכם בסעיפי הסכם שותפות שנחתם בין הצדדים.
אם אתם שני שותפים ולכל אחד חמישים אחוז בשותפות וברווחיה, פירוש הדבר שאם תספגו הפסדים- כל אחד מכם יהיה חב בחמישים אחוז מהחוב. כמו כן, האחריות של השותפים היא יחד ולחוד. הנושה יכול לבקש להיפרע מכם במאת אחוזי החוב ואתם תצטרכו להתמודד עם החלק שמגיע לכם חזרה מהשותף שלכם. חובה זו היא גם כספית ואולם הדבר זהה באם ישנה לשותפות חבות נזיקית.
חשוב להבין שגם קבלת ההחלטות בשותפות הינה משותפת לחלוטין. אם החלטתם לצרף שותף חדש – על כל השותפים להסכים לכניסתו.
ובנוסף – כל שותף נתפס בעיני החוק כשליחה של השותפות. כלומר, כל פעולה שיעשה שותף עלולה לחייב ולזכות לפי העניין את השותפות. במידה והקמתם שותפות לזמן לא מוגבל. דהיינו השותפות לא קמה לשם משימה מסוימת או לטווח זמן מסוים אלא מטרתה להתקיים לצמיתות, יש לקחת בחשבון שכל אחד מהשותפים יכול להביא לפירוקה של השותפות – קרי פירוק שותפות.
שותפות- יתרונות
שותפות עסקית מסייעת לאנשים ממעמד הביניים, כאילו שיש להם חסכון אבל קטן להגשים חלום ולהקים עסקים. ללא מוסד השותפות היה קשה יותר לרבים מהאנשים להקים התאגדויות שונות. כמו כן, לנו כלקוחות לפעמים עדיף להתמודד עם שותפויות, התחושה היא אישית ונעימה יותר.
יש עניין של התחייבות אישית. עורכת הדין אורית אוחנה מציינת כי, התמודדות מול תאגידים גדולים כמו חברה הינה מסורבלת ומקשה על הציבור שאינו מכיר את התחום בו עוסקת השותפות על בוריו.
יש חשיבות למחויבות האישית שמקנה השותפות בניגוד לתאגידי הענק. כיוון שהיחס הוא אישי ולא דרך תאגיד ענק הציבור מרגיש בנוח לפנות אל השותפות שלך. עיקר היתרונות הם מצדו של הלקוח – הוא מרגיש יותר בטוח וידוע לו שאם העסקה ביניכם לא תתבצע כראוי הוא רשאי לפנות אל השותפים ישירות.
ניתן לראות ששותפות היא עסק לא קל. אין "מסך" בין שותף לשותף וכל אחד מתחייב בדברים שהאחר אומר. זוהי השותפות הקלאסית ואולם ישנם סוגים נוספים של התאגדויות כגון שותפות מוגבלת שמטרתה לפטור את הבעייתיות הקיימת בשותפות הרגילה.
בשותפות מוגבלת חייב להיות לפחות שותף אחד שנקרא: "שותף מוגבל". כאשר השותפים הרגילים מתנהלים כבשותפות רגילה (כמוזכר לעיל על כל היתרונות והחסרונות שבכך) בעוד ששותפים מוגבלים אחראים אך ורק עד לגובה הסכום אותו השקיעו.
עם זאת, המגבלה לא באה לידי ביטוי רק בחבות כספית ויש עליהם הגבלות נוספות. הקמת תאגיד דורשת לא רק רעיון וכסף אלא גם חשיבה לטווח הארוך- שיקלו בכובד ראש כיצד כדאי להוציא לפועל את הרעיון שלכם.