הסכם שכירות נתפס בעיני הכלל כהסכם פשוט, סטנדרטי ולא מסובך, כזה ש"חבל לשלם לעורך דין שיערוך או שיבדוק" ולכן, שוכרים רבים בוחרים באופציה הקלה והזולה ופשוט מוצאים נוסח הסכם שכירות כללי ברשת ובו עושים שימוש לצרכיהם וגם פה בסופו של דבר "הזול עולה ביוקר".
האמור נכון שבעתיים, כאשר שוכר פוטנציאלי מלכתחילה מגיע מנקודת התחלה נמוכה יותר מזו של המשכיר (לדידו כמובן) ולכאורה, קיימת תחושה שהמשכיר "עושה לו טובה". ובכן, בקבלת ייעוץ נכון טרם החתימה על הסכם השכירות, יכול שוכר להגן אף על זכויותיו שלו ולקבל יותר.
הסכם שכירות – טומן בחובו "מוקשים רבים" לשוכר:
מי לא מכיר את ההסכמים החינמיים המופיעים ברשתות בכל תחום ובכל עניין שהוא, כאשר הקשת מספר מילות חיפוש יעלו את ההסכם המבוקש שמעלה חיוך על פני המחפש, שבטוח שיכול לעשות זאת לבדו ו"לחסוך כמה שקלים" על עורך דין.
בפועל, הסכמים טובים אינם "רצים ברשת". הסכם טוב הוא כזה אשר ישקף את רצונו, צרכיו ומטרות השוכר הספציפיות לו ויוכל להתמודד עם סיטואציות עתידיות אותן לא צפה בעצמו.
פרטים רבים וסעיפים רבים בהסכם שנראים שוליים הינם מהותיים ולכן, מסביר עו"ד חן – צריך לקרוא טוב טוב את כל הסעיפים ולהבין את משמעותם שלא "נבלע" בטעות צפרדעים שלא התכוונו לבלוע.
אם כן – למה כדאי לנו לשים לב בהסכם שכירות?
- פרטי המשכיר- האם יחיד, האם חברה, האם מנהל נכסים עבור אחר ומה פרטי ההתקשרות עימו- חשוב שנדע האם יש "אבא ואמא" למושכר.
- עסק/ מגורים- יש לוודא כי בהסכם תהיה כתובה מטרת השכירות שכן, אם ברצון שוכר להקים עסק או משרד במושכר, הדבר צריך להיות כתוב מפורשות ולהיות מוסכם על המשכיר.
- תקופת השכירות- כתובה בבירור כפי שהוסכם מראש. באם הוסכם על תקופת אופציה- לוודא כי הינה כתובה- לכמה זמן? באילו תנאים? כמה זמן לפני צריך להודיע מראש (חודש, חודשיים)? באיזה אופן יש להודיע (בעל פה, בכתב)? האם ההסכם מוארך באותם תנאים?
- תיקון ליקויים וקלקולים בדירה- חשוב מאוד (!) להבין ולסכם מי מתקן מה, מה נכנס בגדרי "בלאי סביר", תוך כמה זמן יש לתקן, מה הסנקציות אם לא יתוקן הקלקול- האם ניתן לקזז כספים.
- דמי השכירות ותשלומים נוספים- לבדוק האם סכום השכירות כולל תשלום נוסף (כמו נניח ארנונה)? ואם כן – שיהיה כתוב מפורש. אילו תשלומים חלים על הדירה? האם דמי השכירות יעלו בתקופת האופציה? ואם כן- בכמה? האם צמוד למדד?
- פגמים קיימים בדירה- כדאי לבקר בדירה בשעות היום כדי לראות פגמים בדירה שאינם נראים בשעות הערב וכן, לבדוק כי כל המערכות בדירה עובדות (מים, חשמל, מוצרי חשמל אם נשארים) ולציין ברשימה שתצורף להסכם כל פגם שיש (רצוי לצלם).
- בטוחות- משכיר יכול לבקש מספר בטחונות: שיק ביטחון, ערבות בנקאית, שטר ביטחון, פיקדון כספי, ערבים. למשכיר אמנם יהיה אינטרס להבטיח עצמו כמה שיותר, אך השוכר יכול לנסות להתמקח בדבר סוג הבטוחה שיותר יהיה לו נוח לתת למשכיר.
- סיום תקופת השכירות- באיזה מצב יש להשאיר את הדירה? כמה ישולם עבור כל יום עיכוב בפינוי?
- חובות ברשויות- לבדוק שאין חובות על המושכר ברשויות ובחברות הרלוונטיות.
- שכירות לטווח ארוך- כמובן, שבהסכם שכירות לתקופה של מספר שנים, על השוכר לבדוק דברים נוספים: קרבת גני ילדים או בתי ספר, גינות ציבוריות, מרכולים, מרכזי בריאות ועוד.
הכי חשוב – לחפש דירה בנחת!
אמנם לא תמיד ניתן, אבל כאשר יהיה ניתן, תמיד עדיף לחפש דירה להשכרה זמן משמעותי לפני תחילת השכירות- כך ניתן למצוא במחירים טובים יותר, על פי רוב וגם, לערוך הסכם טוב ויסודי שיגן על השוכר מפני נזקים והוצאות עתידיות.
מצאת את דירת חלומותיך ואצה רצה לך הדרך לשכור אותה לפני "שיחטפו" אותה"? עצור והישמר! משכירים רבים ינצלו את להיטותך כדי להטות את כף ההסכם לטובתם ולהחתימך על הסכם דרקוני!.