שותפות היא צורה של התאגדות משפטית בין מספר בני אדם המנהלים יחד עסק לשם הפקת רווחים.
במקרה של שותפות, חבים חברי השותפות בחובות השותפות באופן אישי, זאת בניגוד לחברה אשר בעלי המניות מוגנים על ידי מסך התאגיד. מאפיין מרכזי של שותפות הוא העדר הפורמאליות שכן אין צורך לכתוב תקנון כאשר מקימים שותפות.
חשיבתו של חוזה שותפות הנה גדולה ויש להקדיש מחשבה וזמן על מנת לנסחו בצורה הטובה ביותר אשר תסדיר את מערכת היחסים בין השותפים באופן ברור. מה צריך להכיל חוזה שותפות, על כך מיד.
לעיתים קורה מצב שבו השותפות מתפרקת. הסיבה לפירוק יכולה להיות מחלוקת בין השותפים או אי כדאיות כלכליות, כמו גם פירוק על פי צו של בית משפט, לפי בקשת אחד מן השותפים. כך או כך, ישנם צעדים שיש לנקוט במצב של פירוק שותפות ואנו נסבירם בהרחבה.
על שותפות
התאגדות בצורה של שותפות טומנת בחובה יתרונות רבים אשר הופכים אותה לכדאית ביותר:
- שותפות בניהול: פתיחת עסק עצמאי משמעותה כי מלוא הנטל והעבודה הוא על בעל העסק. המעבר משכיר לעצמאי הוא מעבר חד ביותר והוא דורש מאמצי נפש לא קטנים. כאשר ישנה שותפות, אינך מנהל עוד את העסק לבדך ויש שותפים אשר חולקים בנטל. בצורה כזו, הלחץ פוחת והשותפים מסייעים זה לזה.
- גיוס ההון: זהו יתרון חשוב מאוד בהקמת שותפות שכן גיוס ההון מתחלק בין כמה אנשים ואינו מצוי כולו על כתפיו של אדם אחד. גיוס ההון ההתחלתי, מסבירה עו"ד שירי אלון, אינו תמיד קל וחלוקת האחריות בעניין זה בין מספר אנשים, מאפשרת לגייס את הכסף הדרוש מהר יותר ובקלות רבה יותר.
- מקום רב לצמיחה: כאשר מוקמת שותפות, רצוי כי לכל שותף יהיה את הפן המקצועי שלו ואת ההתמחות שלו. כך ניתן למקסם את התוצאה בכל פן של השותפות וכך מגוון הרעיונות גדול יותר.
חוזה שותפות
עריכת חוזה שותפות צריכה להיות הבסיס להקמתה של שותפות ואין להקל ראש בחשיבותו.
מטרתו של חוזה שותפות היא להסדיר את מערכת היחסים בין השותפים על כל פניה. חוזה שותפות טוב אמור לצמצם, אם לא למנוע, מחלוקות וחיכוכים במהלך העבודה המשותפת. ככל שתושקע מחשבה רבה יותר בכתיבתו ובניסוחו של חוזה שותפות, כך ניתן למנוע אי הבנות אשר מקשות על ניהול העסק ועל התחושה האישית בין השותפים.
חוזה שותפות צריך לכלול את כל האספקטים הרלוונטיים לעסק ולהסדיר כל נושא, קטן ככל שיהיה.
מדוע? כאשר מתעוררת שאלה או בעיה באשר להתנהלות השותפות, פונים אל החוזה על מנת לבדוק מה נקבע בתחילת הדרך. ככל שהשותפים ימצאו את תשובתם שם, כך יהיה קל יותר לפתור את הבעיה ולהמשיך בעבודה המשותפת.
לעיתים, נמנעים הצדדים מלעגן את הנושא של פירוק שותפות בתוך חוזה שותפות. מבחינה רגשית, הימנעות זו מובנת לחלוטין אך מבחינה פרקטית, כדאי להסדיר גם את הנושא הזה בתוך החוזה. רצוי לשקול לכלול במסגרת חוזה שותפות סעיף אשר יפנה את הצדדים אל בורר או מגשר בשעת מחלוקת או סכסוך.
פנייה אל גורמים אלו יכולה להביא לסיומו של הסכסוך במהירות וביעילות, עם מינימום הוצאות.
על פירוק שותפות
שותפויות מתפרקות מסיבות שונות כאשר בכל מקרה, יש לנקוט בהתנהגות התואמת את המצב. לעיתים שותפות מתפרקת מאליה.
זהו מצב שבו השותפות קמה למען פרויקט מסוים אשר הסתיים ועל כן גם השותפות באה לקיצה. לעיתים, מתפרקת השותפות בשל רצונם של הצדדים, יהיה זה על רקע מחלוקות אישיות או על רקע אי כדאיות כלכלית. ישנו פירוק שותפות שנעשה על ידי צו בית משפט. זהו מצב שבו מי מהשותפים ביקש את פירוקה של השותפות.
מדובר לרוב במצב שבו אחד השותפים אינו כשיר להמשיך לנהל את השותפות או במצב שבו הפר שותף את הסכם השותפות באופן שאינו מאפשר את המשך קיומה.
כאשר מדובר בפירוק שלא על פי צו של בית משפט, ישנם מספר צעדים שצריך לבצע בעת פירוק שותפות ועל כן רצוי מאוד כי השותפים ישתפו פעולה זה עם זה, אף אם הרגשות טעונים וזאת על מנת לסיים את ההליך בצורה מהירה ויעילה.
לסיכום, במידה והשותפים עיגנו את נושא הפירוק בחוזה, מה טוב. כך יודעים מראש מה יהיה חלקו של כל שותף בפירוק השותפות. עם זאת, גם אם פירוק שותפות לא הוסדר בחוזה השותפות,
ניתן לפרק את השותפות בדרך של הסכם וזאת על ידי כתיבת הסכם פירוק. מעל הכול, חשוב לזכור כי פירוק שותפות, לא נעים ככל שיהיה, יכול לעבור בצורה חלקה ומהירה והדבר תלוי בהתנהגות הצדדים ובהתנהלותם זה מול זה. מומלץ שעורכי דין ילוו את התהליך, כדי שהעצה תוביל לפירוק שותפות באופן קצר ויעיל.