האם נפגעת בתאונת דרכים? האם אחד מקרוביך ויקיריך נפצע בתאונת דרכים? החוק מגן עליך במידה ונפגעת, ולכן חשוב שתקרא את המידע שלהלן, על מנת שתוכל למצות את זכויותיך.
חשוב לדעת מס' 1 – מהי תאונת דרכים?
סעיף 1 לחוק הפיצויים לתאונות דרכים מגדיר מהי תאונת דרכים:
"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה; יראו כתאונת דרכים גם מאורע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות של הרכב, שנגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו, אף אם אירעו על ידי גורם שמחוץ לרכב, וכן מאורע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור לחנות בו או מאורע שנגרם עקב ניצול הכוח המכני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי;
ואולם לא יראו כתאונת דרכים מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם, והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השימוש ברכב המנועי".
כלומר, גם תאונה אשר אירעה כתוצאה מתפקודו של הרכב, תוגדר כתאונת דרכים. תאונת דרכים חייבת להיות מעורבת עם רכב מנועי, על מנת לאפשר פיצויים כחוק, על פי חוק פיצויים לנפגעי תאומות דרכים. כלומר, אופניים חשמליים אינם מוגדרים כרכב מנועי ולא נכללים בחוק זה.
חשוב לציין כי תאונה אשר נעשתה מתוך כוונת זדון, אינה מוגדרת כתאונת דרכים.
חשוב לדעת מס' 2 – תיעוד זירת האירוע
זה המקום להבדיל בין פצוע קל לפצוע שאינו קל. אם נפצעתם קל בתאונת הדרכים, כלומר אתם מסוגלים לתפקד ללא כאבים, ראשכם צלול ואתם מסוגלים לסייע לסביבה, חשוב מאוד לתעד את זירת האירוע ככל יכולתכם, ומיד נפרט.
אם אינכם בטוחים באיזו מידה נפצעתם, עדיף שלא תזוזו ולא תנועו, כיוון שייתכן שנפצעתם ואינכם מודעים לכך. גם אם אינכם מסוגלים לתפקד כרגע, חשוב מאוד שמישהו יתעד את זירת האירוע. מה הכוונה? ימלא את כל הפרטים הבאים ויאסוף מידע רלוונטי:
- מיקום מדויק של התאונה
- תאריך התאונה
- שעת התאונה
- שמות המעורבים בתאונה
- ת.ז מעורבים בתאונה
- מס' רכבים המעורבים בתאונה
- צילומי פוליסות ביטוח של הרכבים המעורבים בתאונה
- צילומי סטילס של מקום התאונה
- גביית עדויות מעדים שנכחו בתאונה
חשוב לדעת מס' 3 – יצירת קשר עם עורך דין המומחה בתאונות דרכים
אומנם זה מוגדר כסעיף מס' 3, אך זהו בהחלט סעיף ראשון במעלה, ויש לנהוג לפיו בהקדם. יש ליצור קשר בהקדם האפשרי עם עורך דין המתמחה בתאונות דרכים. חשוב לעשות זאת אם אפשר כבר במקום האירוע, על מנת לוודא שכל הפרטים החשובים נאספים, כדי לסייע לכם בפיצוייכם בהמשך.
***אם אינכם מכירים באופן אישי עורך דין שמתמחה בתאונות דרכים, היתרון של עידן השיתופיות הדיגיטאלית יאפשר לכם בזמן קצר לבדוק עם חברים בקבוצות וואטס אפ או בפייסבוק, ולמצוא במהרה עורך דין מומלץ.
חשוב מאוד לא להקל ראש בנושא, איש מקצוע מומחה יסייע לכם לקבל את מלוא זכויותיכם.
חשוב לדעת מס' 4 – שמירת טפסים, אישורים ואסמכתאות
חשוב מאוד לשמור את כל הניירות שנוגעים לתאונה, ושקרו לאחר מכן; כל ביקור אצל רופא או איש מקצוע מומחה יש לשמור. אישורים רפואיים, מכתבים מהרופא, טפסים שמילאתם, אסמכתאות שקיבלתם, קבלות על נסיעות שערכתם מטעמים רפואיים לאחר התאונה, חשוב לשמור את כל הניירות, הם עשויים לסייע לכם בעתיד לקבל פיצויים ראויים, כמו גם שיפוי על ההוצאות שירדו מחשבונכם, לאחר התאונה.
חשוב לדעת מס' 5 – תאונת דרכים אשר קרתה במסגרת העבודה
תאונת דרכים שאירעה בדרך לעבודה או מהעבודה, עשויה להיות מוגדרת כתאונה עבודה, ולכן חשוב לקחת בחשבון מספר נתונים חשובים בנוגע לפיצויים. כאשר אדם נפגע בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה, הוא זכאי לפיצויים מביטוח לאומי כמו גם מחברת הביטוח שבה הרכב מבוטח.
המוסד לביטוח הלאומי מעניק דמי פגיעה על בסיס ההכנסות של העובד בחודשים שקדמו לתאונה, מממן טיפולים רפואיים, ומשלם גם גמלת נכות במידת הצורך. חברת הביטוח מעניקה פיצויים נוספים, אך חשוב לקחת בחשבון כי אין פיצוי כפול, וסכום הפיצויים אשר יינתן משני המוסדות, יקוזז.